Brouwershaven

Het prachtige stadhuis, west van de havenHet is een bescheiden stad  niet ver ten Noorden van Zierikzee. Deze stad is de geboorteplaats van een verbazende hoeveelheid leden van de familie Van Schelven. Niet minder dan 73 Van Schelvens zijn geboren in Brouwershaven. De eerste 1769, de laatste in 1962. Drie eeuwen Van Schelvens. Allemaal uit de A-tak en van de 7e generatie tot en met de 12e generatie.

Een flink deel van deze Van Schelvens is er ook begraven. Bijzonder is dat veel van die graven nog te vinden zijn. Net buiten de bebouwde kom aan de zuidzijde van de stad ligt een uitgebreide dodenakker met tal van erg oude Ún heel nieuwe graven. Foto's vindt u bij A-10 en A-11. Op de stadsplattegrond vindt u de begraafplaats bij het kruis.

De haven, gezien van de zuidzijdeEen wandeling door het dorp leert dat het toerisme en meer specifiek de watersport een erg belangrijke bron van inkomsten is. In het vroege voorjaar van 2004, toen deze foto's zijn gemaakt, was het dan ook erg rustig in de stad. Dit in tegenstelling tot een tweede bezoek in de zomer.

Brouws museumDe geschiedenis van Brouwershaven heeft veel te maken met de scheepvaart. Dat is zichtbaar in het compacte en aantrekkelijke Brouws museum.

Het markeringspunt ~90 cm boven de straatBrouwershaven is vol getroffen door de stormvloed van 1953. Tijdens de wandeling door het dorp viel een steen op, ingemetseld in de "School met de Bijbel". Op heuphoogte is ingebeiteld tot hoe hoog het water heeft gestaan in 1953.

kaart uit 1572 Kaart uit 1625  

Het internet biedt ons een blik op Brouwershaven anno 1625, gezien door de ogen van Francesco Valegio. Of a.d. 1572, Civitatis Orbis Terrarum, Braun-Hogemberg, Broversavia. Het lijkt alsof er is gespiekt. Misschien gingen de veranderingen in die tijd nog niet zo snel. Ik zie geen verschillen in deze 50 jaar. U wel?

Dominant in het stadsbeeld was en is de St.-Nicolaaskerk. Op de kaarten uit de late Middeleeuwen, tijdens de Watersnoodramp en ook nu.

De St.Nicolaaskerk vanaf de zuidzijde. Het orgel van de St.Nicolaaskerk De St.Nicolaaskerk met natte voeten in 1953

Nog wat interessante illustraties:

Brouwershaven in 1866 - nog maar 1.600 inwoners! Een recente luchtfoto

Anders dan u misschien zou verwachten hebben de Van Schelvens in Brouwershaven deze molen niet gemalen. Het blijft een prachtige molen.

Graanmolen "De Haan" graanmolen "De Haan" graanmolen "De Haan"

Goed zichtbaar van de Grevelingen, de vuurtoren, vlak naast het centrum Strijd tegen water route, naar aanleiding van de Watersnoodramp 1953 En als u geboeid bent door de omgeving, deze route ligt voor u klaar.

Op een prachtige zomerdag in 2004 was dit een bijzondere vondst (niet minder dan elf Van Schelven graven) op de begraafplaats van Brouwershaven:

Bastiaantje Cent Cornelis Josias Constant Johannes Constant Cornelis Johannes Adriaan Cornelis Josias Krijn Lena Martina Pieternella