Magnus van Schelven, alias van Marinus van der Stoep
Geboren 27 september 1917 te Beesd (Gelderland)
Gesneuveld 9 april 1945 te Rotterdam
Bedrijfsleider bij de firma C. Jamin in Rotterdam
Kerkgenootschap: Nederlands Hervormd
Marinus van der Stoep (schuilnamen Magnus van Schelven, Martin Scheffer, Rien en Rob) hield zich bezig met hulp aan onderduikers. Hij verspreidde Ons Volk, een in 1943 opgericht illegaal blad waarin G.H. Gelder een belangrijke rol speelde. In maart 1944 vormde hij de knokploeg "de oude vijf", waarvan H. de Jong, M. Pivo, F.R. Ruys en Ch.P.J. van der Sluis lid waren. Hij werkte nauw samen met de knokploeg van Samuel Esmeijer.
Onder leiding van deze laatste nam hij deel aan de grote kraak van distributiekantoor in Schoonhoven. Zelf leidde hij de spectaculaire overval op het distributiekantoor Afrikaanderplein in Rotterdam. Hij stond in contact met Piet de Beer (Witte Piet), P.W. Hordijk (Peter Noord) en J.A. van Bijnen (Frank), de landelijke sabotagecommandant. Door zijn optreden was hij de aangewezen man om Samuel Esmeijer te vervangen toen deze Rotterdam zou verlaten. Hij leidde de overval op het politiebureau aan het Haagsche Veer in Rotterdam (4 oktober 1944).
Toen zijn vriend F.R. Ruys, districtscommandant Binnenlandse Strijdkrachten voor het district Rotterdam, was gevallen, nam Van der Stoep diens functie over. In januari 1945 ondernam hij een poging het bevrijde zuiden te bereiken om daar Prins Bernhard en de regering in te lichten over de situatie in Rotterdam. Op het Hollands Diep sloeg zijn kano om, waarna hij onmiddellijk opnieuw trachtte de overkant van het Hollands Diep te bereiken. Dit gelukte en in Noord-Brabant had hij zijn gesprek met Prins Bernhard. Per vliegtuig ging hij vervolgens naar Londen, waar hij besprekingen voerde met Britse en Nederlandse autoriteiten. In de nacht van 17 op 18 februari 1945 werd hij per parachute "blind" - zonder ontvangstcomité - gedropt in de buurt van Berkel en Rodenrijs. Hij kwam behouden in Rotterdam aan en begon met het per radiozender versturen van allerlei berichten over de situatie. Tegelijkertijd had hij bemoeienissen met zijn Rotterdamse knokploeg. Bij een overval op de Abwehr-Dienststelle aan de Oudorpweg 33 te Rotterdam-Kralingen op 6 april liep hij een schotwond in het hoofd op en viel in Duitse handen. Op 9 april overleed Marinus van der Stoep aan de gevolgen van zijn verwondingen.
In de Rotterdamse wijk Crooswijk is er een straat naar hem genoemd om hem blijvend te eren: de Marinus van der Stoepstraat.
Als u meer wilt lezen over dit deel van het leven van Marinus van der Stoep klik hier.
Bronmateriaal: A.J.Elburg