NASI GORENG van J.W.E. van Schelven - Vink (circa 1958)

Nasi = rijst, Goreng = krokant gebakken in de wok

voor 4 personen:

Tot hier kan de voorbereiding ook vooraf plaatsvinden. Eventueel zonder de rijst. Persoonlijk vind ik dat de nasi goreng daar lekkerder van wordt, in ieder geval voller van smaak en mooier van kleur.

Het "gorengen" is een erg belangrijk moment in de bereiding. Hierbij krijgen de rijstkorrels iets knapperigs. Als er nasi goreng over is en die wordt de volgende dag opgewarmd in de wok, dan zult u begrijpen wat ik bedoel. Hoog vuur en snel bewegen zijn de sleutelwoorden.

De nasi goreng zoals boven omschreven eet ik al ruim 40 jaar. Het recept heeft mijn moeder gekregen van "ome" Jan Schulte. Jan Schulte was toen de chefkok en gastheer van het restaurant Rustenburg, naast het zwembad van Asiënto, in het hart van Rio Canario, een voormalig Shell-dorp op Curaçao, naast de raffinaderij. In dat zwembad heb ik leren zwemmen en we hebben er menige heerlijke zaterdag doorgebracht. Ome Jan Schulte heeft het recept zeker meegekregen uit Indonesië. Samen met mijn ouders was hij daar voordat hij naar Curaçao werd overgeplaatst.

Mijn vader destijds en ik nu hebben niet voldoende aan de sambal die er in het recept staat beschreven. Heel bijzonder wordt het als de tafel wordt opgesierd met verschillende andere soorten sambal (badjak, brandal, trassi), seroendeng (geroosterde en gemalen pinda's met kokos), atjar (kool en peen op zuur) en kroepoek. Dat kan zijn de grote vellen kroepoek Oedang (garnalensmaak) of de heel geraffineerde kroepoek Emping (zacht bitter) of allebei. Bij familiefeesten werd een bord nasi door mijn moeder gecompleteerd met een gebakken ei erbovenop. Met alle extra's erbij begint het al aardig op een rijsttafel te lijken. Voor de vormgevers onder ons: van de resterende preibladeren een klein fris stukje (circa 6 cm) nemen, dit  in de lengte insnijden en aan de witte kant aan elkaar laten zitten is een prachtige en passende decoratie op de borden. Bier erbij kan. IJswater of thee zijn prima alternatieven.

De nasi zoals hierboven omschreven is fors aangepast aan de Nederlandse smaak. De Indonesiër heeft gemiddeld niet zoveel vlees en groente tot zijn beschikking en moet het doen met kip in plaats van varken. Beschouw het maar als een koningsmaal als u aanzit bij een maaltijd met het bovenstaande recept. 

Onno van Schelven.