Veelvoorkomende beroepen in de familie Van Schelven

Molenaar

Den Haas, Zierikzee

Speciaal van korenmolens, met als belangrijkste representanten molenaar van Den Haas in Zierikzee en molenaar van De Schelvenaer (oorspronkelijk "Onverwacht") in Krimpen aan den IJssel. Maar ook de molens in Biert, Gouda, Alblasserdam, Haamstede en Dubbeldam zijn bemand door Van Schelvens.

Binnenschipper

Binnenvaart vrachtschip, Scheepvaartmuseum Rotterdam

Ook wel landvaarder, in tegenstelling tot een zeevaarder, die het "ruime sop" kiest. En dan nog speciaal op het traject Dordrecht - Amsterdam en misschien wel Alkmaar.

Arts

De anatomische les van professor Tulp, Rembrandt

En alle dichtbij te groeperen beroepen zoals chirurgijn, scherprechter(!), apotheker, fysiotherapeut, schoonheidsspecialiste, cardioloog, radioloog.

Predikant

kansel Nederlands Hervormde kerk

Voor zover ik weet alleen maar van protestantse, of meer nog Nederlands Hervormde, huize. Voorin bij de "Doleantie" naar het schijnt (trots vermeld in het boek over het nageslacht van de Dolerenden).

(Hoog)leraar

Einstein look-alike

Docent, schoolmeester. Misschien wel samen te voegen met predikant.

Wat mij opvalt is dat deze beroepen "solitair" zijn; bedreven in je eentje, waarbij je alleen zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van je werk. Geven we daar de voorkeur aan? Zijn we minder goed in teamspel? Vinden we het moeilijk om concessies te doen?

Dit zijn beroepen van Van Schelvens, die minder vaak voorkomen, maar ook "solitair" van karakter zijn.
- timmerman, schilder
- rechter
- ijkmeester
- (kandidaat) notaris
- makelaar in onroerend goed
- verzekeringsagent
- interim manager